Ako uvedete ove navike u svakodevni život, vidjećete moćne rezultate koji mogu da vam produže životni vijek.
DORUČKUJTE KAO KRALJ
Postoji stara izreka: Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ a večeraj kao siromah.
Vaš prvi obrok u toku dana treba da bude najveći, a da jedete samo tri obroka dnevno. Ova rutina je ista u svim zemljama Plavih zona.
U Kosta riki obično imaju dva doručka i laganu večeru. Ručak je veliki obrok za ljude sa Sardinije. Stanovnici Okinave vole da preskoče večeru. Svi oni obično pojedu za užinu neko voće, ali ne praktikuju često užine. Prosječan obrok sadrži 650 kalorija, pa su tri obroka dnevno dovoljna, Piše Blic.
Skorašnje studije podržavaju unos kalorija ujutru. Izraelska studija je pokazala da žene koje unesu više od pola dnevnih kalorija ujutru, trećinu za ručak i ostatak za večeru brže gube kilograme. Njihov nivo insulina, triglicerida, glukoze i hormona opada, tako da im se želja za hranom smanjuje.
PRESTANITE DA JEDETE KADA OSETITE DA STE SITI
Planirajte pijre nego što počnete sa obrokom da stanete sa unosom hrane kada ste 80 odsto puni. Probajte pre jela da izgovorite neku molitvu, a ukoliko niste vernik, smislite sami nešto. To će vam donijeti više vremena da vaš organizam primeti koliko je gladan, a ne samo da gutate hranu dok ste gladni.
PROBAJTE DA POSTITE VEĆI DIO DANA
Ovo ne znači da trebate da gladujete danima, već da rasporedite sve obroke u periodu od osam sati u toku dana. Organizmu je potrebno od 6 do 12 sati da svari sve obroke koje ste uneli i da potroši unešene kalorije. Nakon tih osam sati raspoređenih obroka, stavite svoje tijelo u poziciju posta, kada troši prikupljenu energiju i nataložene masti.
Skorašnja studija je pokazala da ovakav post reguliše nivo insulina do granica normale i snižava krvni pritisak i holesterol.
SPREMAJTE HRANU KOD KUĆE
U većini zemalja Plavih zona, ishrana na ulici je retka. Kada kuvate hranu kod kuće, možete da kontrolišete sastojke. Na ulici imamo široku ponudu brze hrane, a što više hrane ima, to više želimo da unesemo. Kuvanje zahteva stajanje, kontrolu, mešanje, seckanje i podizanje. Za to vreme organizam se pripremi za unos hrane i ne unesete nesvesno više nego što vam je potrebno.
JEDITE SA PORODICOM I PRIJATELJIMA
Ljudi koji žive u ovim zonama jedu uvek u drustvu prijatelja i porodice. Njihov obrok je ispunjen šalom, prilčama, diskusijama. Dugo sede za stolom tako da jedu hranu polako. Na taj način ubrzavaju tempo varenja hrane koju su uneli. Kada ljudi jedu sami, imaju potrebu da što brže pojedu sve iz tanjira. To usporava metabolizam.
Nema komentara:
Objavi komentar