Med umjesto šećera
Umjesto šećerom, svoj obrok možete zasladiti medom, bez obzira je li riječ o čaju, mlijeku, grizu, žitaricama, kruhu, salati, pa čak i piletini i kuhanom grahu!
Poznato je kako med ima antiseptička, antibakterijska i antioksidacijska svojstva pa se nekad čak koristio i u liječenju rana. Prema kemijskom sastavu, razlikuje se od šećera. Stoga, jedna žličica šećera nije jednaka žličici meda,
piše Zadovoljna.Umjesto šećerom, svoj obrok možete zasladiti medom, bez obzira je li riječ o čaju, mlijeku, grizu, žitaricama, kruhu, salati, pa čak i piletini i kuhanom grahu!
Poznato je kako med ima antiseptička, antibakterijska i antioksidacijska svojstva pa se nekad čak koristio i u liječenju rana. Prema kemijskom sastavu, razlikuje se od šećera. Stoga, jedna žličica šećera nije jednaka žličici meda,
Sol povećava slatkoću
Ovo će vam zvučati nevjerojatno i može vam se činiti poput kakve greške, međutim, istina je – mali prstohvat soli mnogim namirnicama ili jelima može zapravo povećati slatkoću, a pogotovo svježem voću poput primjerice dinja.
Ovo će vam zvučati nevjerojatno i može vam se činiti poput kakve greške, međutim, istina je – mali prstohvat soli mnogim namirnicama ili jelima može zapravo povećati slatkoću, a pogotovo svježem voću poput primjerice dinja.
Stoga, ako vam vaš upravo napravljeni smoothie nije dovoljno sladak, pokušajte mu najprije dodati malo soli – izvući ćete njegovu prirodnu slatkoću.
Mliječni proizvodi – šećer i kalcij u paketu
Ukoliko dobro podnosite laktozu, odnosno taj prirodni šećer u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima (vrhnje primjerice), možete ih stavljati u razne juhe i variva. Usto, i vaša kava ima bolji okus kad joj dodate malo mlijeka, zar ne? Mlijekom ili vrhnjem ne samo da ćete obogatiti okus jela i dati mu notu slatkoće, već ćete time svom organizmu priskrbiti i jedan vrlo važan element – kalcij.
Ukoliko dobro podnosite laktozu, odnosno taj prirodni šećer u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima (vrhnje primjerice), možete ih stavljati u razne juhe i variva. Usto, i vaša kava ima bolji okus kad joj dodate malo mlijeka, zar ne? Mlijekom ili vrhnjem ne samo da ćete obogatiti okus jela i dati mu notu slatkoće, već ćete time svom organizmu priskrbiti i jedan vrlo važan element – kalcij.
Zasladite jelo mrkvicom
Jeste li ikada pomislili da šećer u nekom jelu nadomjestite primjerice – ribanom mrkvicom? Prirodni šećer koji se nalazi u mrkvi sasvim će vam dovoljno zasladiti obrok te ćete u paketu odmah dobiti i korisnu dozu beta karotena i vitamina A.
Jeste li ikada pomislili da šećer u nekom jelu nadomjestite primjerice – ribanom mrkvicom? Prirodni šećer koji se nalazi u mrkvi sasvim će vam dovoljno zasladiti obrok te ćete u paketu odmah dobiti i korisnu dozu beta karotena i vitamina A.
Repa – kraljica šećera
Jedna od najslađih biljaka u prirodi zasigurno je – repa od koje zapravo i dolazi većina rafiniranog šećera kojega konzumiramo. Pokušajte ga, stoga, upotrijebiti u njegovu neprerađenu obliku, zasladite repom svoje prirodne napitke ili pak juhe, ako volite slatkasti okus. A pokušajte repu naribati i u čokoladnu tortu.
Jedna od najslađih biljaka u prirodi zasigurno je – repa od koje zapravo i dolazi većina rafiniranog šećera kojega konzumiramo. Pokušajte ga, stoga, upotrijebiti u njegovu neprerađenu obliku, zasladite repom svoje prirodne napitke ili pak juhe, ako volite slatkasti okus. A pokušajte repu naribati i u čokoladnu tortu.
Narančin sok – sladi i donosi C vitamin
Uvjereni ste da možete kontrolirati unos šećera u svoj organizam? Ne budite tako sigurni u to. U mnogim namirnicama šećeri se vješto kriju, poput primjerice preljeva za salatu. Stoga, zašto ne biste sami začinili svoju salatu maslinovim uljem i limunovim sokom te ju malo zasladili sokom svježe iscijeđene naranče. Uz bogat okus, vaša će salata obilovati zdravim masnoćama i C vitaminom.
Uvjereni ste da možete kontrolirati unos šećera u svoj organizam? Ne budite tako sigurni u to. U mnogim namirnicama šećeri se vješto kriju, poput primjerice preljeva za salatu. Stoga, zašto ne biste sami začinili svoju salatu maslinovim uljem i limunovim sokom te ju malo zasladili sokom svježe iscijeđene naranče. Uz bogat okus, vaša će salata obilovati zdravim masnoćama i C vitaminom.
I luk je jako sladak
Dok jedete svježi crveni luk, vaša pažnja je usmjerena na njegovu ljutinu (a ubrzo i miris radi kojega u panici prevrćete džepove u potrazi za žvakaćom gumom) i niste ni svjesni koliku količinu prirodnog šećera zapravo sadrži ta zasigurno jedna od najzdravijih namirnica.
No, kad ga pirjate na laganoj vatri, taj šećer dolazi u prvi plan. Pokušajte ga u takvom obliku staviti u hamburger umjesto kečapa ili kakvog drugog začinskog priloga.
Dok jedete svježi crveni luk, vaša pažnja je usmjerena na njegovu ljutinu (a ubrzo i miris radi kojega u panici prevrćete džepove u potrazi za žvakaćom gumom) i niste ni svjesni koliku količinu prirodnog šećera zapravo sadrži ta zasigurno jedna od najzdravijih namirnica.
No, kad ga pirjate na laganoj vatri, taj šećer dolazi u prvi plan. Pokušajte ga u takvom obliku staviti u hamburger umjesto kečapa ili kakvog drugog začinskog priloga.
Javorov sirup – slatki okus zdravlja
Javorov sirup poznati je slatki dodatak u kolačima, dok Amerikanci najradije njime zaslađuju svoje tradicionalne palačinke. Uz to što je hranjiv, utvrđeno je i kako je taj proizvod izrazito ljekovit te se preporuča za detoksikaciju i mršavljenje, pa čak i u liječenju oboljele jetre.
Javorov sirup poznati je slatki dodatak u kolačima, dok Amerikanci najradije njime zaslađuju svoje tradicionalne palačinke. Uz to što je hranjiv, utvrđeno je i kako je taj proizvod izrazito ljekovit te se preporuča za detoksikaciju i mršavljenje, pa čak i u liječenju oboljele jetre.
Pokušajte ga kapnuti u svoju jutarnju kavu umjesto da posežete za zdjelicom sa šećerom. Uz slatkoću, vaša će kava dobiti poseban okus i dozu zdravlja.
Jabuka u kolačima i jogurtu
Napravite pire od jabuke i dodajte ga u kolač umjesto šećera. Nećete pogriješiti, jer time ćete izbjeći unos rafiniranog šećera u svoj organizam kao i nekih nezdravih masnoća. Pokušajte naribane jabuke umijesiti u svoje omiljene palačinke i možda vam dodatni slatki preljevi i marmelade neće niti trebati.
Napravite pire od jabuke i dodajte ga u kolač umjesto šećera. Nećete pogriješiti, jer time ćete izbjeći unos rafiniranog šećera u svoj organizam kao i nekih nezdravih masnoća. Pokušajte naribane jabuke umijesiti u svoje omiljene palačinke i možda vam dodatni slatki preljevi i marmelade neće niti trebati.
A ukoliko želite malo zasladiti svoj jogurt, dovoljno je da u njega ubacite sitno narezane kockice od jabuke.
Stevia – najzdraviji zaslađivač
U posljednje vrijeme puno se govori o steviji, biljci od koje se proizvodi prirodni zaslađivač čak 300 puta jači od šećera. Stoga, ukoliko niste ljubitelj meda, jabuke, javorova sisupa i ostalih predloženih namirnica za prirodno zaslađivanje jela, pokušajte sa stevijom čiji se ekstrakt ujedno smatra i najzdravijim zaslađivačem.
U posljednje vrijeme puno se govori o steviji, biljci od koje se proizvodi prirodni zaslađivač čak 300 puta jači od šećera. Stoga, ukoliko niste ljubitelj meda, jabuke, javorova sisupa i ostalih predloženih namirnica za prirodno zaslađivanje jela, pokušajte sa stevijom čiji se ekstrakt ujedno smatra i najzdravijim zaslađivačem.
Usto, tu biljku možete uzgajati i u vlastitu vrtu ili na balkonu i njezinim listovima primjerice, zasladiti čaj ili kavu.
Nema komentara:
Objavi komentar